Vasile Menzel – un portret la ceas aniversar

S-au împlinit, anul acesta în octombrie, 16 ani de când am avut ocazia de a-l cunoaște pe unul dintre cei mai buni și mai dragi prieteni, un om care m-a inspirat în zeci de feluri și al cărui suflet nobil se reflectă în toate activitățile sale actorul, compozitorul, scriitorul Vasile Menzel. Pentru că pe 25 noiembrie este ziua sa de naștere, consider că este cea mai potrivită ocazie de a schița un portret al acestui artist complex.

Îmi amintesc cu plăcere și bucurie de ziua și circumstanțele în care ne-am cunoscut. Pe atunci, cochetam cu teatrul și mă înscrisesem, la cursurile unei facultăți de profil, unde Vasile Menzel preda impostație, tehnică vocală și canto. Lipsisem la primul curs, așa că m-am simțit oarecum stingheră printre colegii care deja îl cunoșteam. Am fost imediat cucerită de jovialitatea sa, de modul în care știa să descopere calitățile fiecărui student și să le pună în valoare, găsind pentru fiecare un exercițiu care i se potrivea ca o mănușă. Efectuam, la acel curs, o multitudine de lucruri, minuțios programate în cadrul unei singure ore. Începeam cu o scurtă improvizație. Urma un moment dedicat invariabil unui coleg foarte timid, care trebuia să spună o glumă (acel coleg a făcut, ulterior, o carieră de succes în stand-up comedy!). Urma un moment de teorie muzicală (care mă emoționa peste măsură și care, în cele din urmă, m-a determinat să mă dedic carierei care va fi însemnat totul pentru mine, muzica). Urma, apoi un cântec, vesel, în limba română, compus de însuși profesorul nostru după anumite coordonate didactice, și pe care trebuia să îl cântăm fiecare dintre noi, acompaniați la pian. Unii dintre noi nu mai cântaseră niciodată, și pe deasupra cu acompaniament! Era un moment magic. Pentru foarte mulți dintre studenți, Vasile Menzel era nu numai un profesor ci și un mentor și sfătuitor, îndrumându-i spre diferite repertorii și adeseori ajutându-i chiar să-și găsească un rost undeva în spațiul teatral românesc.

1Am avut, încă de atunci, ocazia să constat că Vasile Menzel era un om și artist polivalent. Chiar atunci, în anul 2000, pregătea și avea să publice un volum de poezii intitulat Jolly Joker. Erau poezii frumoase, fără a se subsuma esteticii contemporane, adeseori cu rimă și ritm bine stabilite – dar și vers alb, metafore ușor accesibile, fără acel ermetism ce închide, uneori, calea spre înțelegere. Deveniserăm prieteni și colaboratori în mai multe proiecte, deoarece recitam frumos și, mai ales, traduceam bine în limba engleză. Împreună am realizat mai multe proiecte literare și numeroase spectacole, alături de un grup de colaboratori constanți și mult-îndrăgiți, printre care regizorul Sorin Stratilat și cercetătorul și scriitorul George Anca (de care mă leagă până azi o prietenie profundă). Regret, din acea perioadă, că nu am finalizat două proiecte în care investisem multă răbdare, timp și pasiune – editarea unui volum de versuri în genul fabulei (dar nu numai) pe care le scrisesem împreună cu Vasile Menzel pentru anumite spectacole de o factură specială (dar încă mai am manuscrisele!) și punerea în scenă a unui spectacol de teatru al cărui excepțional scenariu și viziune regizorală fuseseră tot creația sa – spectacolul se numea Iartă-ne, Doamne. Cândva, cine știe!

Primul spectacol în care îl văzusem jucând, la Teatrul Excelsior unde activează și azi, se numea Urmașul lui Don Quijote. Fiind un mare admirator al lui Cervantes, realizase acest minunat spectacol pentru copii (dar la care veneau și foarte mulți… părinți!), cu două personaje. Muzica era compusă tot de el, caldă și delicată, așa cum era potrivit pentru un spectacol ce îndemna la meditație asupra destinului omului în drumul său lung și complicat prin viață. Dar juca în multe alte spectacole, Alladin și lampa fermecată, Mica sirenă. Copiii erau fermecați!

2Dar cum de putea – și poate face – atâtea lucruri – literatură, muzică, actorie, regie, chiar și grafică, ulterior și cercetare (căci are un doctorat în arte, elaborat sub îndrumarea regretatei prof. dr. Mihaela Tonitza Iordache, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București)? Putea face toate aceste lucruri pentru că studiase ani de zile pentru fiecare lucru pe care îl realizase – și, mai ales, o făcuse cinstit.

Vasile Menzel s-a născut pe 25 noiembrie 1939 la Bacău și este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică. Începe să joace imediat. Activează în calitate de actor, interpret, solist vocal și în duet, la Teatrul Satiric Muzical Constantin Tănase între 1959-1960 (dintre activitățile desfășurate aici, amintim celebrul duet vocal Frații Menzel în spectacolul Do, Re, Mi, Fa, etcetera, de H. Nicolaide, regia Nicolae Dinescu şi Revista 58).

Este apoi repartizat la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde joacă pe parcursul anului 1968. Dintre rolurile jucate aici, enumerăm rolul Filip Clandon din Nu se știe niciodată de G. B. Shaw, regia Yanis Veakis; rolul Ion Pascu din Nota 0 la purtare de V. Stoenescu şi O. Sava, regia Dumitru Dinulescu. Spre sfârșitul anului, ajunge la Satu Mare, unde devine membru fondator al Teatrului Nord Satu Mare, desfășurând o bogată activitate – nu numai ca actor, ci și ca muzician – orchestrator, dirijor, interpret, corepetitor și coregraf – pe scurt, era, totodată, și muzicianul teatrului. Roluri jucate aici – rolul Arlechino din Nu puneți dragostea la încercare de B. Locatelli, regia George Carabin; rolul Daniel din Capcana de R. Thomas, regia Ion Deloreanu; rolul Apendix din Manevrele de Deak Tamas, regia Mihai Raicu; rolul Cântărețul de baladă din Viteazul de Paul Anghel, regia Marietta Sadova; rolul Cuțui din Haiducii de Victor Eftimiu, regia Mihai Raicu.

În anul 1972 revine în București unde este angajat la Teatrul Ion Creangă, unde rămâne până în anul 1990. Și aici are multiple responsabilități – actor, dramaturg, compozitor, orchestrator, instrumentist, dirijor, corepetitor, coregraf. A dat viață unui număr impresionat de personaje: N-a fost în zadar de Al. Mirodan, regia Barbu Dumitrescu; Douăsprezece luni ale anului, regia N. Al Toscani; Cinci săptămâni în … balcon de Marin Traian şi Ion Mustaţă, regia Ion Lucian; rolul Costel din Moștenitorii de I. D. Șerban, regia Mircea Avram; Andersen – 7 povești, regia Andrei Brădeanu; rolul Pufuşor din Pufuşor şi Mustăcioara de Victor Ion Popa, regia N. Al Toscani; 13 + 1 de I. Gârmacea, regia Mihai Lungeanu; Acțiunea Codalbul de I. Ochinciuc, regia Yanis Veakis; Dansați cu salamandra de Ştefan Iureş, regia Magda Bordeaianu; Nota 0 la purtare de V. Stoenescu şi O. Sava, regia Ileana Cârstea; Recreația mare de Mircea Sântimbreanu, regia Olimpia Arghir; rolul Isteţilă din Albă ca Zăpada după Frații Grimm, regia Ileana Cârstea; Robinson Crusoe din Cine se teme de crocodil? De Al. Popovici, regia Olimpia Arghir; Pălăria cu surprize de Virgil Puicea, regia Cornel Todea; rolul Pictorul din Scufița cu trei iezi de Alecu Popovici, regia Olimpia Arghir; Păpușa cu piciorul rupt de V. I. Popa, regia N. Al. Toscani; De la Stan şi Bran la… Muppets de Vasile Menzel şi Petru Idriceanu, regia Nae Cosmescu; rolul Teddy din Băiatul cu floarea de Tudor Popescu, regia Cornel Todea; în piesa Iancu Jianu de Al. Mitru şi Aurel Tita, regia N. Al. Toscani;  Omul invizibil de Herbert Wells, regia Olimpia Arghir, Înșiră-te mărgărite de Victor Eftimiu, regia Ileana Cârstea, Vinovatul numărul unu de N. Ștefănescu, regia Ileana Cârstea, Arghezi, de Arghezi, regia Yanis Veakis.

6Părăsește Teatrul Ion Creangă în anul 1990, pentru a înființa, alături de alți colegi actori, Teatrul Excelsior (este, așadar, membru fondator) – unde activează și astăzi, în calitate de actor, compozitor, regizor, dramaturg și solist vocal. Roluri jucate la Excelsior: Varietăți la Excelsior, regia Ion Lucian; Faţă-n faţă cu o hoață, musical de Vasile Menzel, text şi regie Ion Lucian; Maidanul de la capătul lumii de Brigitte Sarthou, regia Ion Lucian; Mica sirenă, dramatizare de Alexandru Andy, regia Olimpia Arghir; rolul Sancho din Urmașul lui Don Quijote, de Vasile Menzel, regia Cosmin Alex. Marian; rolul Vrăjitorul din Aladin şi lampa fermecată, dramatizare de Alex. Andy, regia Ion Lucian; Ora veselă cu…tâlc, de Ciprian Cojenel, regia Victor Radovici; Spectacole estivale în parcurile bucureștene; Snoave cu măști ,de Ion Lucian; Zâmbete estivale, varietăți, Exerciții de conversație , de Mihai Lungeanu după Eugen Ionescu, Ruj pe buze, de Vasile Menzel, regia Vasile Menzel.

Mai joacă, ocazional, la Teatrul Național din București, Teatru TV, Teatru Radiofonic (de asemenea, o activitate foarte bogată) și este un prolific actor de film. Dintre rolurile în film, menționăm rolul Doctorul din Vacanța cea mare, regia Andrei Blaier (1988); Toarce Floareo, toarce, regia Carol Corfanta (a compus și coloana sonoră); Plevna 77, regia Nae Cosmescu, film TV; Mama, coproducție franco-româno-rusă, regia Elisabeta Bostan (1977), cu Ludmila Gurcenco, premiul ACIN-Romania, premiul special al juriului la Moscova şi premiul special şi Cupa de Argint la Giffoni Vale Piana-Italia; Jocul de-a vacanța, regia Olimpia Arghir (1995); Eu sunt Adam, regia Dan Pizza (1996); Valsul lebedelor, regia Constantin Dicu (1977) (a scris și coloana sonoră); Serviciul omoruri, regia Valentin Hotea, 2008 (a scris și coloana sonoră); Singuraticul de pe planeta albastră, scurt-metraj, regia Romeo Stavăr (a scris și coloana sonoră); Crucea de piatră, regia Andrei Blaier; La bloc, serial TV; Examen, regia Titus Muntean (2003); premiu la Festivalul Internațional ANONIMUL; L’Homme Pressé, rolul Mr. Penne, regia Sebastien Grall (2004), film franţuzesc, cu Anthony Delon; Câinele mort, după B. Brecht  regia  Corneliu Dregomirescu (2002); Challenge Day, rolul Primarul, regia Napoleon Helmis (2005); Felicia, înainte de toate, regia Răzvan Rădulescu şi Melissa de Raaf (2009), selecționat la Cineeuropa-Portugalia, la Sarajevo şi Mențiune specială a juriului la Festivalul francofon de la Namur, trei premii la Festivalul Internațional „Tiff Tansilvania”, 7 nominalizări la Premiile GOPO; Experimentul timp, regia Stanca Radu şi Cristina Iliescu,2011, pe DVD în librării.

3Vasile Menzel este acel tip de actor care întruchipează cu ușurință o mare varietate de personaje, începând cu balaurii, vrăjitorii și spiridușii din povestirile pentru copiii de vârste mici și continuând cu personajele din teatrul antic, din commedia dell’arte, din tragediile shakespeariene sau din teatrul absurd, cu aceeași ușurință și versatilitate. Dă viață rolurilor într-un mod autentic și natural deoarece se transpune total în intențiile și emoțiile personajelor sale (lucru adesea epuizant). Este membru al UNITER și i-au fost conferite numeroase premii și distincții.

Așa cum am avut deja ocazia de a menționa Vasile Menzel este, de asemenea, un talentat muzician. Fără a fi urmat cursurile Conservatorului, el și-a însușit singur, prin studiu, tainele compoziției; este membru al Uniunii Compozitorilor; cântă la chitară, la pian, fiind un excelent improvizator de jazz și acompaniindu-și cântecele la cele două instrumente, după caz; a desfășurat, de asemenea, o impresionantă carieră solistică, ca interpret de muzică ușoară, dar și în celebrul duet Frații Mentzel, în care cânta (și mai cântă uneori) alături de fratele său, inginerul și scriitorul Eugen Mentzel.

dscn1174A compus și înregistrat muzica a numeroase piese de teatru și filme, dintre care amintim: Terra II de Tudor Popescu (Teatrul Ion Creangă, București); Nu puneţi dragostea la încercare de Basilio Locatelli ( Teatrul De Nord Satu-Mare); Moştenitorii de I. D. Şerban (Teatrul Ion Creangă, București); Albă ca zăpada după Fraţii Grimm (Teatrul Ion Creangă București și T. Dramatic Ploiești); Păpușa cu piciorul rupt de V. I. Popa (Teatrul Ion Creangă București și Teatrul de Nord Satu-Mare); Alarmă în cetatea lui TRIM al III-lea de E. Burlacu (Teatrul de Nord Satu-Mare); De la Stan şi Bran la… Muppets de Vasile Menzel şi P. Idriceanu (Teatrul Ion Creangă, București); Pufuşor şi Mustăcioara de V.I. Popa (Teatrul Ion Creangă, București); Dansați cu Salamandra de Ștefan Iureş, regia Magda Bordeianu (Teatrul Ion Creangă); Pălăria cu surprize de V. Puicea (Teatrul Ion Creangă, București); Maidanul de capătul lumii de Brigitte Sarthou (Teatrul Excelsior, București); Urmașul lui Don Quijote de Vasile Menzel; Teatrul Excelsior, București); Valsul lebedelor de Dinu Grigorescu (TVR); Tarzan în vizită la … Muppets (radiofonic); Aventuri cu pirați, zâne şi pitici (radiofonic); Cinci săptămâni în balcon, de Ion Mustață şi M. Traian (Teatrul Ion Creangă, București) Cocoșelul neascultător de Ion Lucian; Teatrul Excelsior, București); Haiducii de Victor Eftimiu (Teatrul de Nord Satu-Mare); Cazul Enăchescu de Eugenia Busuioceanu, regia Magda Bordeianu (Teatrul Național, București).

dscn1173Este autorul și interpretul a numeroase cântece, ce pot fi găsite pe DVD-uri, pot fi ascultate la Radio și pe Internet: Rock and Roll, Toi, toi l’homme, Toată tinerețea mea (ROTON, 2002) Un buchet de fericire (Eurostar, 2010) How Do You Do? Producător Vasile Menzel (2016), De ziua ta (Eurostar, 2013), Iubesc femeia (Eurostar, 2016).

Când l-am cunoscut pe Vasile Menzel, tocmai publicase volumul de poezie Jolly Joker. Un pasionat al poeziei, cu un stil aparte, ușor accesibil, Vasile Menzel publică în mod constant, numărând, până în prezent, unsprezece volume de versuri, tipărite de diferite edituri, ale căror lansări au avut loc în prestigioase instituții de cultură bucureștene. Cele unsprezece volume sunt: Frumusețea candorii (ed. Publimpress, București, 1995); Flacăra lăuntrică (ed. Academiei Internaționale Mihai Eminescu, 1997); Jolly Joker (ed. AIME, București, 1999); Am văzut magnolie plângând (ed. AIME, 2000); Fac un plonjon în ziua de mâine (ed. Biblioteca Pedagogică I.C. Petrescu, București, 2003); Dușmanilor mei, cu prietenie (ed. IAME, București 2006); Ruj pe buze (ed. Sieben Publishing, 2009 – pe coperta acestui volum, o puteți vedea pe soția sa, doamna Anca Menzel); Iubește-mă și ia-mă cu tine (ed. Tipo Moldova, Iași, 2013); Cartușe cu flori (ed. Tipo Moldova, Iași, 2014).

4

Membru al Uniunii Scriitorilor (amintim că este deja membru al UNITER și al Uniunii Compozitorilor, iată, așadar, recunoașterea binemeritată a acestui complex artist), Vasile Menzel publică aproape săptămânal versuri în revistele de profil, dar și eseuri și articole pe cele mai diferite subiecte (călătorii, spectacole, portrete de muzicieni, scriitori, recenzii), într-un stil ce-i este personal, un dialog cu un eu imaginar, sensibil și adesea melancolic. Și poezia împrumută aceste calități, asemănându-se uneori cu o mică scenetă construită din metafore, conținând o fărâmă de înțelepciune ca în fabule sau o umbră de regret pentru tot ceea ce e rău și nedrept, sau nostalgie. Aș spune că, din punct de vedere al esteticii abordate, Vasile Menzel este mai degrabă un poet romantic decât un modernist dedicat experimentului și ermetismului. El dorește ca aceia care-i citesc versurile să le pătrundă înțelesul și să-i decodifice intenția auctorială. Este o atitudine… neobișnuită în peisajul literar actual, dar acest fapt nu face ca poezia sa să fie mai puțin valoroasă. Nu este un poet optzecist și nu este un poet contemporan (în estetica așa-zis contemporană este permis, nu-i așa, orice). Este un romantic incurabil, iar poezia sa este frumoasă și limpede.

*

Am

Poem de Vasile Menzel

*

Merg eu ce merg,

Strâng ce strâng

Mănânc ce mănânc

Nimic ce nimic

Ce obțin nu obțin

Am de toate

*

addtext_com_mdgyote2otq3Vasile Menzel a fost decorat de către Președintele României cu Ordinul Național Serviciul Credincios pentru meritele culturale în domeniile teatral, muzical și cinematografic.

*

Am scris acest articol la ceas aniversar pentru cel pe care pot să-l numesc deja, fără să greșesc, un prieten de-o viață; îi doresc sănătate, inspirație, putere de muncă în continuare pentru că mereu are proiecte și idei noi, bucurii în fiecare clipă alături de cei ce-i sunt dragi și aproape; mai ales, îi doresc să fi mândru de ceea ce a realizat, o creație solidă a unui om ce a pus arta mai presus de orice.

La Mulți și Fericiți Ani!

Veronica Anghelescu

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s